Lente
Bijna is het zo ver…. 20 maart begint de lente maar vaak al eerder de hooikoorts. De natuur wordt steeds kleurrijker en je wil lekker naar buiten vooral als dan ook nog de zon begint te schijnen. Als je echter last hebt van niesbuien, een loopneus of jeuk bijvoorbeeld kan je hier niet echt lekker van genieten en heb je te maken met hooikoorts.
Toename in pollenafgifte
Nu de vorst verdwijnt, zal de fysiologische ontwikkeling van planten weer goed op gang komen. Dit proces was door de matige tot strenge vorst van de afgelopen winterse periode tot stilstand gekomen, waardoor de afgifte van pollen verminderde.
Bij nachttemperaturen boven nul zal met name van de Els nog behoorlijk wat matig allergeen pollen in de lucht komen en dat zullen mensen die gevoelig zijn voor dat pollen goed kunnen gaan merken.
Coniferen, die veel in tuinen zijn en worden aangeplant, gaan flinke hoeveelheden pollen in de lucht brengen. Dit pollen is licht allergeen, maar ook daar is een aantal mensen gevoelig voor en reageert met hooikoortsachtige klachten op dit stuifmeel. Als de wind met deze bomen speelt kunnen er hele wolken pollen uit komen. Het lijkt dan of die bomen rook produceren; ze worden dan ook wel ‘Rookbomen’ genoemd.
Het pollenseizoen
Grassen, bomen, planten en bloemen vormen in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen). Deze bloeiperioden worden het “pollenseizoen” genoemd. Bomen als de berk, els en hazelaar bloeien al in januari of februari. De eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. (On)kruiden bloeien vanaf mei tot november. Het pollenseizoen kan dus een groot deel van het jaar bestrijken.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts heeft niets met hooi of koorts te maken maar is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op stuifmeelkorrels in de lucht. Het stuifmeel dringt je lichaam binnen en reageert hierop door het aanmaken van antistoffen en er ontstaat een allergische reactie waarbij histamine vrijkomt. Door het vrijkomen van deze stof zullen de neus, het gehemelte en de ogen geleidelijk of plotseling beginnen te jeuken. Vaak wordt dit gevolgd door waterige ogen, niezen en een heldere waterige afscheiding uit de neus omdat histamine voor bloedvatverwijding zorgt. Later gaat het neusslijmvlies opzwellen en krijg je een verstopte neus. Sommigen mensen krijgen last van hoofdpijn, piepende ademhaling en hoesten, vermoeidheid, concentratieproblemen anderen verliezen hun eetlust of hebben slaapproblemen.
Klachten
De meest voorkomende klachten zijn:
- Loopneus
- Verstopte neus
- Niesbuien
- Jeuk
- Tranende en jeukende ogen
- Kriebelhoest
- Benauwdheid
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Slecht slapen
- Hoofdpijn
De ernst van de allergische klachten zal toenemen als er meer pollen in de lucht zijn. De hoeveelheid graspollen is het hoogst op warme dagen met een matige wind, gedurende de bloeiperiode van grassen (het graspollenseizoen). Via het pollennieuws kan je in de gaten houden hoe hoog de actuele pollenbelasting is.
Tips in de strijd tegen hooikoorts
Doe buitenactiviteiten bij voorkeur ’s ochtends vroeg voor 10.00 uur, de hoeveelheid pollen is in de rustige atmosfeer nog redelijk beperkt. Na 10.00 uur ontstaan door opwarming door de zon wervelingen in de lucht waardoor de hoeveelheid pollen op leefniveau toeneemt.
- Draag een zonnebril of sportbril om je ogen tegen pollen te beschermen.
- Smeer vaseline rond de neus zodat (een deel van de) stuifmeel blijft plakken.
- Droog de schone was binnenshuis, zodat er minder pollen op terechtkomen.
Voetreflexologie & hooikoorts
Voetreflexologie kan de klachten van hooikoorts verminderen. De behandeling wordt toegespitst op de klachten die jij hebt. Het zelfherstellende vermogen van jouw lichaam wordt gestimuleerd hierdoor kunnen je klachten verminderen of verdwijnen. Je immuunsysteem wordt versterkt waardoor je beter bestand bent tegen hooikoorts.