OncoReflex – reflexologie tijdens en vlak na de chemo

OncoReflex

OncoReflex bestaat uit verschillende reflexmassages, afhankelijk van stadium van de ziekte.

Werking massage

Reflexologie-massage zo blijkt uit een pilot op een afdeling oncologie, werkt positief. De uitkomsten van het onderzoek zijn onder meer dat mensen minder angstig zijn als zij voor een chemobehandeling naar het ziekenhuis komen. De misselijkheid, veroorzaakt door de chemokuur verminderde door de massage. Daarnaast waren ze minder moe.

De massage die tijdens en vlak na een chemobehandeling gegeven kan worden heeft als doel om de cliënt zo veel mogelijk te ontspannen, rust te brengen in het hoofd en misselijkheid en vermoeidheid tegen te gaan.

Massage als ondersteuning

Het doel van de massage die voorafgaand aan de chemo wordt gegeven, is om te ontspannen en je cliënt rust te brengen in het hoofd. Daarnaast helpt een massage tijdens of na een kuur om misselijkheid te verminderen en om de vitaliteit zo hoog mogelijk te houden.

Het bleek zelfs dat de meeste patiënten de massage als een wezenlijk onderdeel van de therapie wilden ontvangen.” Niet genezend maar wel ondersteunend aan de therapie.

Onderzoek

Het onderzoeksbureau Soffos heeft de gegevens verwerkt. Uit de patiënten heeft Soffos een zo homogeen mogelijke groep geselecteerd zodat ze hun gegevens goed met elkaar konden  vergelijken.

De onderzoekspatiënten hadden bij aanvang van dit onderzoek geen last van de klachten waarop de massage gericht was.  Wat logisch is, omdat de klachten die wij in het onderzoek wilde meten, klachten zijn die ontstaan door de chemokuren.  Toch is het opvallend dat een aantal klachten gemeten op een schaal van 1 tot 10, relatief laag bleven. Zo kwam de klacht “misselijkheid” niet boven de 5 en “tintelingen” niet boven de 3.5. Vermoeidheid is daarentegen een klacht die alleen maar toenam tijdens de behandelingen. Hierop zal de massage bij een volgend onderzoek verder aangepast moeten worden.

De niet onderzoekspatiënten hebben allemaal al diverse chemokuren achter de rug en hadden daardoor al meer last van de bijwerkingen. Hierbij is het echter opvallend dat de intensiteit van alle gemeten klachten afnemen.