Heb je zelf last van reumatoïde artritis of ken je iemand die er last van heeft? Leer in dit artikel vijf feiten over deze ziekte en hoe de ziekte gediagnosticeerd wordt. Voetreflexologie kan helpen de klachten te verminderen.
Reumatoïde artritis is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen en misvormingen in de gewrichten en het omliggende weefsel.
Deze vorm van artritis komt zeer vaak voor bij volwassenen op middelbare leeftijd. Hoewel de ziekte zich in sommige gevallen ook op vroegere leeftijd kan ontwikkelen.
Reumatoïde artritis tast doorgaans vooral de knieën en handen aan. Het kan ook andere delen van het lichaam aantasten, waaronder de spieren en verschillende lichaamsweefsels.
De exacte oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend. Hoewel reumatoïde artritis in verband worden gebracht met verschillende factoren, waaronder erfelijke factoren. Men kan hierbij denken aan het na verloop van tijd slijten van de gewricht en bepaalde letsels.
Het voornaamste symptoom dat deze ziekte veroorzaakt is pijn. Deze pijn gaat vrijwel altijd gepaard met ontsteking, een zwaar gevoel en het lastig uitvoeren van bepaalde gewone bewegingen. Sommige patiënten voelen zich na verloop van tijd beter. Anderen hebben juist medische behandeling nodig wanneer hun symptomen erger worden.
Vijf feiten over reumatoïde artritis.
Het tast meerdere gewrichten aan
Reumatoïde artritis is een ziekte die doorgaans meerdere gewrichten aantast, met name de gewrichten in de handen en knieën. De ziekte doet zich maar zelden alleen in één gewricht voor. De ziekte ontwikkelt zich langzaam en verspreidt zich steeds verder.
Sommige patiënten voelen de symptomen echter altijd alleen aan één kant van hun lichaam. Er bestaan zelfs gevallen waarbij gewone pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen, alsook alternatieve vormen van behandeling, voldoende zijn om verlichting te bieden.
Iedereen kan er last van krijgen
Over het algemeen is de pijn in de gewrichten die reumatoïde artritis veroorzaakt het gevolg van de gewrichtsslijtage die gepaard gaat met het verouderingsproces. Deze ziekte doet zich echter niet uitsluitend op oudere leeftijd voor. Ook kinderen en jonge volwassenen kunnen er last van krijgen.
Reumatoïde artritis doet zich voornamelijk voor bij ouderen. Er bestaat altijd de kans dat de ziekte zich al op veel jongere leeftijd ontwikkelt. Met name als er sprake is van een familiegeschiedenis met artritis of in het geval van bepaalde letsels.
De ziekte blijft de medische wereld verbijsteren
Hoewel reumatoïde artritis relatief vaak voorkomt, blijft de ontwikkeling van deze ziekte de medische en wetenschappelijke wereld nog altijd verbijsteren. Niemand weet precies wat de oorzaak van deze ziekte is, aangezien meerdere factoren ervoor kunnen zorgen dat de gewrichten slijten.
De ziekte ontwikkelt zich wanneer het lichamelijke immuunsysteem zijn eigen weefsels begint aan te vallen. Dit gebeurt met name in het weefsel rond de gewrichten. Toch is het nog altijd onduidelijk welke factoren een dergelijke reactie in het lichaam kunnen opwekken.
Deskundigen zijn wel in staat geweest om een paar risicofactoren aan te duiden:
- Genetische aanleg
- Hormonale onevenwichtigheden
- Alcohol– of tabaksconsumptie
- Laesies op de spieren, gewrichten of botten
- Te veel lichaamsbeweging
- Het leiden van een sedentaire levensstijl
- Obesitas
Het is zeer ingewikkeld om de ziekte te diagnosticeren
De meeste ziekten die er bestaan, zijn makkelijk te diagnosticeren, omdat monstertjes van lichamelijke vloeistoffen harde bewijzen kunnen leveren.
Reumatoïde artritis is hierin echter een uitzonderlijk geval, vanwege de manier waarop de symptomen zich voordoen. Het is erg lastig om vast te stellen of er werkelijk sprake is van reumatoïde artritis. In de beginfases kan de pijn verward worden met andere kleine gezondheidsproblemen. Veel mensen zien de mogelijkheid van artritis over het hoofd. Men gaat er vanuit dat de symptomen gewoon verbonden zijn aan vermoeidheid.
Gegevens van de Mayo Clinic geven aan dat er geen onderzoek bestaat om deze ziekte vast te stellen. Hierdoor, en doordat de ziekte zich geleidelijk aan ontwikkelt, kan het soms jaren duren voordat iemand de diagnose krijgt.
Kijken naar de symptomen, nagaan of er sprake is van een familiegeschiedenis en röntgenanalyse zijn enkele van de methoden.
Er bestaan verschillende vormen van behandeling
Er bestaat geen geneesmiddel voor deze ziekte. Wel zijn er verschillende manieren om de intensiteit van de symptomen onder controle te houden.
De meeste behandelingen zijn erop gericht de ontstekingen en pijn onder controle te houden. De patiënt kan dan een zo normaal mogelijke levensstijl kan leiden.
- De patiënt wordt aangeraden om zichzelf goed te informeren via zelfhulpprogramma’s en steungroepen. Wanneer iemand te horen krijgt dat hij last heeft van reumatoïde artritis, kan dit invloed hebben op zijn emotionele gemoedstoestand.
- Vervolgens krijgt de patiënt ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven om de pijn te verzachten en de gewrichten minder stijf te maken.
- Daarnaast wordt de patiënt ook aangeraden om naar fysiotherapie te gaan. Dit om het weefsel rond de aangedane gewrichten te beschermen en sterker te maken.
Het gebruikelijke protocol wanneer een ziekte wordt vastgesteld, is het voorschrijven van medicatie. Tegelijkertijd raden dokters ook aan om naast de medicatie ook alternatieve therapieën te proberen. De populairste therapieën zijn homotherapie, meditatie, warmte-en-koudetechniek, acupunctuur of massage (zoals voetreflexologie). Al deze methodes helpen om de pijn te verminderen. Het gebeurt maar zelden dat de pijn er volledig door verdwijnt.
Bovendien bestaan er ook natuurlijke producten die gebruikt kunnen worden om de symptomen van reumatoïde artritis te verlichten.